هنگامی که شما قصد خرید یخچال می کنید کدام برندها به ذهنتان می رسد؟ سامسونگ، ال جی، دوو، امرسان، اسنوا و …. وقتی صحبت از برند ساعت می شود به سرعت یاد کدام برندها می افتید؟ هنگامیکه برند نایکی (نایک) رو می شنوید یاد چه چیزی می افتید؟ ذات برندینگ در همین چند سوالی است که پرسیدم که در این رابطه بیشتر توضیح می دهم.
متاسفانه بسیاری از تولیدات داخل کشور ما بدلیل اینکه از برندینگ ( برند سازی ) اطلاعی ندارند و مهارت لازم را ندارند با مشکل فروش مواجه است. برای مثال در دنیا، زعفران اسپانیا شهرت دارد و زعفران اسپانیا را زعفرانی با کیفیت می شناسند در صورتیکه اسپانیایی ها از زعفران ایران خریداری می کنند و در بسته بندی دیگری با برندهای خود قرار می دهند. ایرانی ها پوشاک ترک را بر پوشاک داخلی ترجیح می دهند در صورتیکه بسیاری از پوشاک ترکی که خریداری می کنند داخلی است.
آیا طراحی لوگو همان برندینگ است؟
بسیاری از کسب و کار های جدید ( استارتاپ ها ) با خود تصور می کنند که برای طراحی لوگو خود هزینه کنند توانند در برندینگ خود موفق شده اند. در صورتیکه طراحی لوگو به همراه هویت بصری بخشی از مراحل برندینگ شماست که نباید در گام اول به سراغ آن رفت.
مراحل برندینگ (برند سازی)
در کارگاه آفرینش یک برند قدرتمند این مراحل را با دوستان طی کردیم که در اینجا خلاصه ای از مباحث را با شما در میان می گذارم. برای اینکه بتوان گام های محکمی در برندینگ برداشت در ابتدا باید رقبا را در صنعت خود شناسایی کنید و نقاط قدرت و ضعف آن را مشخص کنید. برای مثال اگر قصد دارید که حلواارده تولید کنید رقیبی همچون حلوای عقاب را پیش رو دارید که باید بدانید این برند پخش مویرگی بسیار قوی دارد و طی این سال ها روابط تجاری خوبی برای خود ساخته است. اگر قصد دارید فروشگاه های اغذیه زنجیره ای ایجاد کنید رقیبانی همچون یاران دریان، رفاه، سپه، شهروند، اتکا و … دارید که هرکدام نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارند.
پس از آن باید برای برند مد نظر خود جایگاه سازی کنید، یعنی تشخیص دهید که در بازار شما را با چه هویتی بشناسند. وقتی نام شما پس از چند سال آورده می شود مصرف کنندگان در ذهن خود به یاد چه چیزی بیفتند. برای مثال خمیردندان کِرِست سال ها بر روی جلوگیری از پوسیدگی دندان تمرکز کرد و این موضوع را برای خود جایگاه سازی کرد. اینکه شما بتوانید برای خود جایگاهی را بسازید نیازمند بررسی دقیق رقبا می باشد تا بتوانید با تمایز و تفاوتی که در نوع ارائه محصول ایجاد می کنید، جایگاه سازی کنید.
در گام سوم باید شعار و نام تجاری خود را بر اساس هویت برندی که قصد ساخت آن را دارید، تعیین کنید. شعار لزوما نباید آهنگین باشد بلکه باید دقیقا جایگاه و هویت برند را بیان کند. در انتخاب نام تجاری دقت کنید که شبیه رقبا نباشد و تلفظ و به خاطرسپاری آن ساده باشد. چندی پیش تبلیغ نام تجاری هگزان در زمینه شستشوی ظروف را مشاهده کردم که نام این برند بیشتر مرا به یاد روغن موتور می اندازد و هنگامی از اطرافیان سوال پرسیدم دیدم نطرات آن ها دقیقا با نظر من یکسان بود. بنابراین رعایت چند نکته ساده در انتخاب نام و شعار بدور از هرگونه کارهای خلاقانه می تواند مسیر برندینگ شما را هموار کند.
گام چهارم ساخت هویت بصری برای برند است. شما در مرحله جایگاه سازی در کلام و تعاریف کسب و کار خود تمایز خود را نسبت به رقبا اعلام می کنید و در مرحله هویت بصری علاوه بر کلام، این تمایز را در تصویر نشان می دهید. قدرت تصویر بسیار قوی تر از کلام است که دنباله روی همان کلام برند شماست برای تثبیت در ذهن مصرف کنندگان.
گام پنجم و ششم طراحی و اجرای کمپین های بازاریابی و روابط عمومی است. برندینگ نیاز به زمان دارد و اگر قصد این را دارید که برندی قدرتمند و ارزشمند بسازید باید چند سال ابتدایی را تمرکز بیشتری بر روی روابط عمومی کنید تا بمباران های تبلیغاتی. اشتباهی که بسیاری از برندهای خارجی و داخلی مرتکب می شوند این است که پس از انتخاب نام و شعار، تبلیغات انفجاری آغاز می کنند تا برند خود را معرفی کنند، آیا شما به تبلیغات اعتماد دارید؟… طبق آمار بدست آمده از هر ۴ نفر ۳ نفر تبلیغات را دروغ می دانند یعنی ۷۵% مردم تبلیغات را دروغ می دانند و بنظر با اینکار سرمایه خود را هدر می دهید.
تبلیغات برای برندینگ حکم تثبیت و محافظت از جایگاه برند را دارد و سرمایه گذاری بیش از اندازه در تبلیغات ( بمباران تبلیغاتی ) بیشتر به سود کانون های تبلیغاتی است تا برند شما. بهتر است در گام های ابتدایی برندینگ و برند سازی از سرمایه گذاری بر کمپین های روابط عمومی استفاده کرد و هزینه کمتری بر روی تبلیغات انجام داد و به مرور وزنه تبلیغات را افزایش داد.
منبع: مسیر ذهنی، آموزش مدیریت
نظرات (5)